Halina- en överlevares berättelse

Apolonia musik & scenkonstkollektiv sätter i samarbete med Malmö Museer upp musikföreställningen "Halina- en överlevaresberättelse". I centrum står Halina, en kvinna vars liv vi får följa från ungdomen i andra världskrigets Polen till koncentrationslägret i Ravensbrück och fram till livet i Sverige dit hon anländer med Folke Bernadottes vita bussar 1945.

Ida Gustafsson skildrar här sin mormor Halinas historia.Föreställningen bygger på Halinas egna ord och beskrivningar av den miljö och de obarmhärtiga metoder som hon tillsammans med drygt 132 000 andra kvinnor fick utstå i koncentrationslägret Ravensbrück i Tyskland.

En stark berättelse framförd till nykomponerad musik inspirerad av östeuropeisk folkmusik, kabaré, tango och valser. Musiken är skriven av Ida Gustafsson, Filip Runesson och Johan Ohlsson, vilka även tillsammans med Johannes Nästesjö står för arrangemangen. Regissör för projektet är Maria Arnadottir. Apolonias signum är den lekfulla musikaliteten och den lyser igenom även i denna mörka historia.

Föreställningen spelas på turné för högstadiet och gymnasiet och som offentliga föreställningar för vuxenpublik. Välkommen att boka!

Stående ovationer i Aneby inför 500 personer, läs recensionen här!

Publikens ord om föreställningen:

...en otroligt stark, vacker och in i hjärteroten gripandehistoria om Idas mormor Halina...Ida så fantastisk i både sång ochgestaltning...jag är imponerad och djupt berörd (Lisa Romée)

Jag är så full av beundran över ensemblens sätt attframföra den här fruktansvärda berättelsen. Ida Gustafsson lägger ensådan intensitet och äkthet i gestaltningen. Övriga musiker i ensemblen ärförtrollande... (Olivia Longo)

...en mäkta fin och gripande föreställning...tack vare Idasskådespel och den kongeniala musiksättningen blir berättelsen väldigtlevande och visuell....(Tomas Thunberg)

...Apolonia kunde inte gjort denna skildring på ett vackraresätt, berörde från första sekund och jag grät floder på slutet...

Detta var också viktigt för min elvaåriga dotter att ta delav och hon har i uppgift från skolan att skriva lite om föreställningen(Ellinor Andersson)

Berättare, skådespelare, sång, gitarr: Ida Gustafsson

Dragspel, piano, SS-soldat: Johan Ohlsson

Fiol, SS-soldat: Filip Runesson

Kontrabas, radioröst, SS-soldat: Johannes Nästesjö

Regi: Maria Arnadottir

Scenografi: Ida Gustafsson

Kostym: Åsa Gjerstad

Komposition: Ida Gustafsson, Johan Ohlsson, Filip Runesson

Arrangemang: Johan Ohlsson, Filip Runesson, Johannes Nästesjö

Manus: Ida Gustafsson
Manuscoach: Helena Röhr
Foto: Janus Langhorn
Produktion: Ida Gustafsson & Ellinor Johansson  

 Projektet finansieras med stöd från Musikverket, Malmö Stad, Längmanska kulturfonden och Sten K Johnssons Stiftelse.

Diskussionsfrågor skolor: https://docs.google.com/document/d/1z-KEq3yib-taEaG6pGLHDE98wPXVdythJtmwT4oupvs/edit?usp=sharing

Boka oss här:

Tack! Vi hör av oss så snart som möjligt. Ha en fin dag :)
Oops! Någonting gick fel med formuläret. Testa igen eller skicka ett mail till info@apolonia.se