Halina- en överlevares berättelse

Apolonia musik & scenkonstkollektiv sätter i samarbete med Malmö Museer upp musikföreställningen "Halina- en överlevares berättelse". I centrum står Halina, en kvinna vars liv vi får följa från ungdomen i andra världskrigets Polen till koncentrationslägret i Ravensbrück och fram till livet i Sverige dit hon anländer 1945.

 Ida Gustafsson skildrar här sin mormor Halinas historia. Föreställningen bygger på Halinas egna ord och beskrivningar av den miljö och de obarmhärtiga metoder som hon tillsammans med drygt 132 000 andra kvinnor fick utstå i koncentrationslägret Ravensbrück i Tyskland.

En stark berättelse framförd till nykomponerad musik, som ör inspirerad av östeuropeisk folkmusik, kabaré, tango och valser. Musiken är skriven och arrangerad av Ida Gustafsson, Filip Runesson, Johan Ohlsson och framförs tillsammans med Johannes Nästesjö på kontrabas/ljudkonst. Regissör för projektet är Maria Arnadottir. Apolonias signum är den lekfulla musikaliteten och den lyser igenom även i denna mörka historia. 

Föreställningen har premiär 8 oktober i Kommendanthuset på Malmö museer och spelas där fram till den 24 oktober. Därefter spelas den på turné för högstadiet och gymnasiet, och kommer senare att ges i offentliga föreställningar för vuxenpublik

Publikens ord om föreställningen:

…en otroligt stark, vacker och in i hjärteroten gripande historia om Idas mormor Halina…Ida så fantastisk i både sång och gestaltning...jag är imponerad och djupt berörd (Lisa Romée)

Jag är så full av beundran över ensemblens sätt att framföra den här fruktansvärda berättelsen. Ida Gustafsson lägger en sådan intensitet och äkthet i gestaltningen. Övriga musiker i ensemblen är förtrollande… (Olivia Longo)

…en mäkta fin och gripande föreställning…tack vare Idas skådespel och den kongeniala musiksättningen blir berättelsen väldigt levande och visuell….(Tomas Thunberg)


...Apolonia kunde inte gjort denna skildring på ett vackrare sätt, berörde från första sekund och jag grät floder på slutet…

Detta var också viktigt för min elvaåriga dotter att ta del av och hon har i uppgift från skolan att skriva lite om föreställningen (Ellinor Andersson)
Berättare, skådespelare, sång: Ida Gustafsson

Dragspel, piano: Johan Ohlsson

Fiol: Filip Runesson

Kontrabas: Johannes Nästesjö

Regi: Maria Arnadottir 

Scenografi: Ida Gustafsson 

Kostym: Åsa Gjerstad 

Komposition: Ida Gustafsson, Johan Ohlsson, Filip Runesson

Arrangemang: Johan Ohlsson, Filip Runesson, Johannes Nästesjö

Manus: Ida Gustafsson 

Manuscoach: Helena Röhr

Foto: Janus Langhorn

Produktion: Ida Gustafsson & Ellinor Johansson

Tid och plats:

8 oktober klockan 18.00 i Kommendanthuset

9 oktober klockan 17.00 i Kommendanthuset

22 oktober klockan 18.00 i Kommendanthuset

24 oktober klockan 17.00 och 19.00 i Kommendanthuset

Föreställningen är 1 timme lång.

Föranmälan: boka.museum@malmo.se

Ange datum och tid för föreställningen vid anmälan.

Maxantal: 45 personer

Målgrupp: från 13 år

Fri entré.

Projektet finansieras med stöd från Musikverket, Malmö Stad, Längmanska kulturfonden och Sten K Johnssons Stiftelse.

Boka oss här:

Tack! Vi hör av oss så snart som möjligt. Ha en fin dag :)
Oops! Någonting gick fel med formuläret. Testa igen eller skicka ett mail till info@apolonia.se