Apolonia band

Albumet ”Vilka Dom?” manar till eftertanke och handling

Bandet Apolonia är tillbaka med ny musik 30 April 2019. ”Vi kan inte längre vara tysta och se på medan vår fantastiska värld slits itu.” säger Ida Gustafsson, låtskrivare och upphovskvinna. Albumet heter ”Vilka Dom?” och blandar frågor och betraktelser som på olika sätt belyser det som skaver och tär på människans medmänsklighet i dagens samhälle.

Samtidsbetraktelserna duggar tätt, låten ”Kravmärkt” ger sin bild av våldtäktskulturen och #Meetoo-uppropet medan ”Utbytbara” talar om komplexiteten kring att leva med en diagnos. I Februarikyla och Precisa & Korrekta får vi ta del av en av de händelser som påverkat Ida Gustafsson starkast sedan senaste plattan. Det var en kall februaridag när Ida hade ett ärende till kommunhuset i en kommun i norra Skåne. På väg in bevittnar hon hur en kvinna slängs ut och landar rakt i rabatten där hon blir sittande. När hon vill gå in för att värma sig blir hon nekad tillträde och personalen på plats agerar nonchalant. Ida frågar om hon kan göra något för kvinnan som då ber henne att på olika sätta föra hennes talan och det blev drivkraften till att ge ut ännu ett album.

Vilka Dom? är både skivans titel och namnet på den singel som släpps 24e oktober 2018. Den medryckande musiken med inspiration från alla världens hörn varvas med betraktelser av dagens vi-och-dom-tänk. Vilka är egentligen de där andra som det talas om? Och vilka är egentligen vi? Hur kommer det sig att behovet av att differentiera sig från andra går före känslan av gemenskap och kollektivism? Apolonia har gjort det till lite av sitt signum att blanda medryckande musik med ett tydligt budskap till lyssnaren. Och oavsett hur man tycker att vi ska lösa de kriser vi står inför så kan man inte annat än hålla med om sista strofen i låten Vilka dom?: ”Vi sitter alla i samma båt.”

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apolonia har en lång och händelserik historia och firar nu till våren tioårsjubileum. De har förutom albumen ”Lockar och Skägg” (2011) och ”Fria Fötter” (2012) skapat en mängd olika scenkonstproduktioner riktade till barn som de turnerat med runt om i Sverige. Allt grundar sig i ett engagemang för samhällets utsatta och med avstamp i en antirasistisk och feministisk analys försöker Apolonia får sin publik att öppna ögonen och se orättvisorna i vår värld. För att sedan mana till handling och förändring. ”Efter att till stor del ha fokuserat på barn och unga under fem års tid är vi nu tillbaka där vi startade och riktar oss till de vuxna öronen.” Säger Ida. ”Det är hög tid att agera och då måste vi nå ut till alla, både barn och vuxna. Om vi med musiken kan så ett frö av förståelse som kan växa sig till ett engagemang för förändring så har vi verkligen lyckats.” (Text Hugo Gerdmar)

Skrivet om bandet:

"Apolonia har skapat en osannolik brygd av balkansväng i baktakt, tangoinfluenser, reggaestänk och countrybanjo, liksom drag av svensk folkvisetradition och gammalt skillingtryck... Man har ingen anledning att tvivla på ryktet om Apolonia som en konsertupplevelse utöver det vanliga."

Uppsala nya tidning, betyg 4/5

"Det är en ren adrenalinkick att träda in i deras gränslösa musikaliska värld."

Dennis Andersson ur tidningen Barometern.se

"Bandets nio medlemmar levererar stor spelglädje och virtuositet, öset är i högsätet."

Jan Westerlund, Västerbottens kurir, betyg 4/5

Boka oss här:

Tack! Vi hör av oss så snart som möjligt. Ha en fin dag :)
Oops! Någonting gick fel med formuläret. Testa igen eller skicka ett mail till info@apolonia.se